Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Μητρική Γλώσσα, στις 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήσαμε, οι ΤΥ του σχολείου μας και τμήματα του κανονικού προγράμματος, μια επιμορφωτική δράση γλωσσικής αφύπνισης. Η ιδέα ήταν να συνεργαστούν τα παιδιά για τη δημιουργία ενός ζωγραφικού πίνακα που να αναπαριστά ένα δέντρο (το δέντρο της Πολυγλωσσίας), στα φύλλα του οποίου θα έγραφαν τη λέξη "καλημέρα" στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και σε όσες άλλες γλώσσες γνωρίζουν. 
Πρωταρχική μας επιθυμία ήταν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν, με τρόπους, μάλιστα, πέραν της γλωσσικής επικοινωνίας, και να αναπτυχθεί μεταξύ τους το αίσθημα της ομάδας. Οι στόχοι μας αφορούσαν όμως την ανάπτυξη, εν γένει, των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων τους. Θέλαμε να προκαλέσουμε τον αναστοχασμό τους σχετικά με τις στάσεις και τις αναπαραστάσεις τους απέναντι στη γλωσσική και την πολιτισμική ποικιλότητα, θεωρώντας ότι η εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη δράση, με δεδομένο το διαφορετικό πολιτισμικό τους υπόβαθρο, μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα μικρό, έστω, "άνοιγμα" προς τη "συνάντησή" τους με την ετερότητα του Άλλου. Περαιτέρω, θέλαμε, οι μαθητές μας, να συνειδητοποιήσουν τον πλούτο και το εύρος της γλωσσικής πολυμορφίας και να κατανοήσουν, μέσα από τη σπουδαιότητα της μητρικής γλώσσας, και την αξία της πολυγλωσσίας. Για τα παιδιά των ΤΥ, ειδικότερα, η στόχευσή μας ήταν, επιπλέον, να αναγνωρίσουν τη γλωσσική τους ετερότητα μέσα στην ομάδα ως ταυτοτικό στοιχείο, και να τονωθεί το αίσθημα της αυτοεκτίμησής τους.Τούτο, έχοντας την πεποίθηση ότι, κατ΄αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνουμε πιο ουσιαστικά την ισότιμη ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον, πράγμα που αποτελεί βασική επιδίωξη του σχολείου. 
Η δράση μας έλαβε χώρα στην αίθουσα προβολών του σχολείου, όπου τα παιδιά έσκυψαν από κοινού επάνω στον χάρτινο καμβά, αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, ζωγράφισαν και έγραψαν την «καλημέρα» τους στις γλώσσες που γνώριζαν, προσθέτοντας τα "φυλλαράκιά" τους επάνω στα κλαδιά του δέντρου. Έδειξαν, ακόμη, ενδιαφέρον να ανακαλύψουν άλλες γλώσσες και να δοκιμάσουν να (αντι)γράψουν σε άγνωστά τους αλφάβητα, από ένα φυλλάδιο, το οποίο είχαμε ετοιμάσει εκ των προτέρων, με «καλημέρες» σε όλες τις γνωστές γλώσσες του κόσμου! Στο τέλος, όσα παιδιά είχαν απομείνει στην αίθουσα βοήθησαν να αναρτηθεί το έργο σε κεντρικό σημείο του σχολείου.
Η αίσθησή μας, μετά το πέρας της δραστηριότητας, ήταν ότι η εμπειρία υπήρξε για όλους εξαιρετικά θετική. Τα παιδιά, συνολικά, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και συγχρωτίστηκαν δημιουργικά. Ακόμη και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μας ικανοποίησε ιδιαίτερα!

Τη δράση σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί

Κουκίδης Ιωάννης
Κατσούλη Βασιλική
Καλομενίδου Φανή
Λούτα Κατερίνα
Συμεωνίδου Βασιλική
Τσικώτη Αθηνά
Τσιλιγγερίδου Κυριακή
Τσιώλη Βάγια 

Παρακάτω βλέπετε εικόνες από την εκδήλωση αυτή.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου